Hoppa till sidans innehåll

SOLs ungdomar lär sig träna rätt !

27 MAR 2014 14:12
I helgen som gick var våra ungdomar på utbildning i hur man tränar balanserat och visst låter det invecklat ?
  • Uppdaterad: 20 AUG 2018 22:08

Vårt projekt Sund Tjejidrott som startades upp tillsammans med Lunds OK 2013 fortsätter under 2014 men under ändrat namn - Sund Idrott/Sund Ungdomsidrott - då vi även valt att ta med killarna i detta projekt. Vi ville denna gång lära eller helt enkelt utbilda våra ungdomar i träning. Hur tränar man när man är ungdom, hur mycket ska man träna och måste man träna ? Är kost och sömn viktigt även när man är barn och hur tränar man för att slippa skador ? Stora och viktiga frågor som vi denna helg skulle få svar på.

Vi inledde dock helgen med att springa OK Orions tävling som gick i Jämjö under strålande solsken. Det är klurig och svårorienterad terräng där och det missades en del, men många var också nöjda och jag tror vi alla fick med oss bra träning hem.

Efter tävlingen begav vi oss till Karlskrona och Boda Borg. Detta är en anläggning där det verkligen gäller att tänka till, klura, fundera och vara lite kreativ. Det hela handlar om att i de olika cellerna samla stämplar och detta är mer eller mindre svårt. I någon cell får man kanske inte nudda golvet, det gäller att klättra, hänga i rep eller helt enkelt ta sig fram genom att hoppa från hinder till hinder. I någon cell ska man få in bollar i ett mål med hjälp av luft som kommer ur ett smalt rör eller kanske man ska kunna världens flaggor. När man klarat en cell får man gå vidare till nästa rum och där visar det sig kanske att man i förra rummet skulle memorerat siffrorna på väggen eller bilderna som fanns och det är bara att börja om igen. Man får försöka hur många gånger man vill och vi attackerade problemen lite olika. De yngre rusade runt och hann prova många, många varianter. Vi lite äldre valde nog mer att försöka lösa det med att tänka till innan vi förtog oss och jag behöver väl inte säga vilka som fick flest stämplar (även om vissa "äldre lag" kämpade på duktigt för att hänga med). För att ge hjärnan och kroppen lite andrum intog vi en god tacosbuffé på stället, för att vi sedan skulle kunna fortsätta samla stämplar, nu med helt ny energi och nya tips som man bytt till sig under middagen...

Vi bodde sedan på vandrarhem på Gullberna Park och där skulle vi också på söndagen få vår föreläsning i ämnet "träna balanserat". Jenny Håkansson, OK Orion som driver företaget Lärorik Idrott samt är föreläsare/utbildare för SOFTs räkning hälsade oss välkomna och började prata om aerob uthållighet och vi höll på att sätta i halsen !

Ungdomarna tittade lite oroligt på oss ledare och funderade nog om vi kommit till rätt sal, men raskt suddades dessa svåra termer bort från tavlan och vi fick alla lära oss hur viktigt det är att träna balanserat. Att ha balans mellan träning, sömn och kost men också kompisar, skolan och andra aktiviteter och det blev en väldigt bra föreläsning där jag tror att alla tog något med sig hem. Vi fick förslag på hur och vad vi kan träna, hur viktigt det är att man tycker det är kul och vill träna det man planerat, hur viktigt det är att blanda med andra idrotter och andra träningssätt. Tekniken är jätteviktig men också att stärka upp kroppen med styrketräning som såklart är olika för olika ålder men viktig för alla.

Eftersom orientering är en individuell idrott där vi framförallt i de äldre ungdomsåren måste börja ta ansvar för vår egen träning och träna utöver det som kanske klubben erbjuder, så tycker vi att denna föreläsning var viktig och vi hoppas att det får våra ungdomar att tänka till och engagera sig i sin träning men framförallt att inse vikten av att ha kul när man tränar, att inte träna så ensidigt att det blir tråkigt och att vi alla är olika, det som passar en kanske är helt fel för en annan.

Vi är nöjda med vår projekthelg och planerar redan för nästa då vi tänker oss temat mental träning, kanske lite yoga och såklart ska vi göra något som ungdomarna själv har fått önska - nu bockar vi av bowling som vi har gjort och så nu då Boda Borg som stod högst på "önskelistan" vid Gyllene Dojan i höstas.  

 

Skribent: Marie Markholm
Epost: This is a mailto link

 

.:Tränare:.

AntonSjökvistLiten

 .:Våra Moderklubbar:.

RävetoftaRingsjö okSilva ok

.:Viktiga Hemsidor:.

eventor_clubpage_136x32

Sponsorerna som gör det möjligt!

Besök gärna deras hemsidor

Noname logga

 

Bilmånssons hemsida

 EVT

 

 

Besök 

 

besöksräknare
räknare

Postadress:
Skåneslättens OL - Orientering
Christina Segerslätt, Rosenhälls Gård 553
26873 Billeberga

Kontakt:
Tel: 0734341894
E-post: johan.jensen69@gmail...

Se all info